onsdag 19 april 2017

Regeringens budget: Sverige går bra, Sverige mår bra. Det var den ljusa bild finansminister Magdalena Andersson tecknade av vårbudgeten
Det är sant i mycket, Högkonjunktur, lägre arbetslöshet, högre sysselsättning. "Den svenska arbetsmarknaden är urstark" fick vi höra på presskonferensen. Visst regeringen har överskott i budgeten och delar ut 700 miljoner till polisen och 500 miljoner vardera till försvaret, förlossningsvården, klimattklivet och grundskolan. Bra, men en sak förundrar.

Och det är att det är oppositionen Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna som talar om utsatta grupper, lågutbildade, funktionshindrade, arbetslösa flyktingar.
Det är en lite ovanlig bild. Det är inte S som ser till de svaga, de utsatta, de arbetslösa flyktingarna. Det är Allianspartierna som Centerns Emil Källström som varnar för "en ny underklass" i Sverige och kräver lägre ingångslöner för att framför att få in fler på arbetsmarknaden.

Omvända världen säger jag och vad svarar S och inte minst Jonas och V på det.

Theresa May stärker sin roll som vald premiärminister med nyvalet i juni. Vågat, men rätt med dagens opinionssiffror.
Hon får ett starkare mandat både hemma och i Bryssel med Brexit och gör de mycket svårt för Labour som ligger 20 procent efter Tories i opinionen. EU får en ännu tuffare motpart i förhandlingarna.

Om kommunisten Melenchon blir den som går vidare tillsammans med Le Pen i andda omgången kan det bli hon som vinner presidentvalet i Frankrike. Illa, mycket illa.
Inga kommentarer: