söndag 23 april 2017

Franska valet: Tror Macron vinner. Mitten kandidaten för ett öppet Frankrike. Är rädd för att Le Pen blir tvåa, men då vinner Macron klart i andra omgången den 7 maj.
Macron är den enda optimisten i valet. Han är hopplöst EU-frälst och talar om federation, men han har också sagt att allt inte är bra....ha. Macron har talat med Obama, ett skickligt drag och vill liksom han aktivera den opinion som är optimistisk, som inte vill ser allt i svart, sammanhållning i stället för splittring, reformer och internationellt samarbete. Det mesta utom hans EU-inställning är bra.

Politiskt är det ett unikt val. Många väljare går direkt från vänster till höger utan att passera mitten. De stora partierna republikanerna och socialisterna är borta. Två för EU två emot.
Ja, det är ett unikt val. EU delar kandidaterna och utgången kan avgöra EU:s framtid. Le Pen längst still höger och Melencheon längst till vänster med stöd av kommunisterna, vill lämna både euron och EU. Fillon och Macron  vill vara kvar.

Tänkt Dig ett resultat Le Pen, Melenchon i andra omgången där båda vill gå ur och lämna EU. Jag är EU-kritiker men jag är inte totalmotståndare mot invandring som Le Pen och mot marknaden som Melenchon och vi behöver ett samarbete i Europa, även om jag nu tycker vi ska satsa på ett utvecklat Nordensamarbete.

C-förslag om sänkt sjukersättning för flyktingar kom lite plötsligt, som flickan sa.
Men motivet är förståeligt. Det ska vara samma regler för svenskar som för invandrare. Man ska kvalificera sig in i försäskringen genom att bo och arbeta i Sverige. Men är försörjningsstöd bättre?


Inga kommentarer: