lördag 20 oktober 2012

Alldeles för mycket pengar i USA-valet
Det drar ihop sig till presidentvalet i USA den 6 november. Opinionsmätningarna visar i det närmaste dött lopp, men jag tror fortfarande Obama vinner. Det är inte roligt att höra vilka enorma pengar som satsas från fristående supportrar i valrörelsen. Hörde på ekot någon miljardär i Las Vegas som satsat 100 milj dollar, sådär 650 milj kronor på Mitt Romney. Detta är nu möjligt eftersom Högsta Domstolen har avdömt mål som ändrar reglerna så att det är möjligt att skänka hur mycket pengar som helst utan redovisning. Ekonomi blir viktigare än politik.

När jag hör detta hoppas jag moderaterna i Sverige inser att de skall redovisa öppet allt om hur mycket pengar man får i valet och varifrån de kommer. Det är en renlighetsfråga.

Intressant förslag i DN om en politisk kompromiss för en obligatorisk och högre a-kassa
De går att läsa på www.dn.se/debatt i dag och artikeln är skriven av  Sofia Larsen, ordförande för Jusek och Magnus Hedberg, samhällspolitisk chef på samma förbund. Det handlar om ett förslag där taket höjs så att fler får ersättning enligt inkomstbortfallsprincipen. I början av arbetslösheten är detta särskilt viktigt.

Socialdemokraterna ger upp moståndet mot en obligatorisk a-kassa
och moderaterna accepterar högre ersättning. Det borde vara ett sätt att både stärka den enskildes ekonomi vid arbetslöshet och förtroendet för det politiska systemet.

För övrigt blir det lite inre tjänst i dag med lite skrivande, läsande av både Lf och Kf-handlingar och tittande på semifinalerna i Stockholm Open.

Inga kommentarer: