tisdag 9 oktober 2012

Sänkt arbetsgivaravgift för unga: Svårt att mäta hur många jobb det blivit men enklare att föreställa sig motsatsen
På partiledardebatten var frågan om ungdomsarbetslösheten i centrum i inledningen. Det år svårt att för regeringen säga hur många jobb den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar under 16 år skapat.

Det är samma svårighet som den halverade momsen för restauranger.
Men att nu dubblera dessa avgifter som socialdemokraterna vill gör det dyrare att anställa unga. Det går inte att förneka. Hur mycket det påverkar jobben går heller inte att säga men att anställningarna minskar är väl ändå klart. Styrmedel år rätt håll är väl ändå bättre än styrmedel åt fel håll. Om någon kan hitta ett styrmedel som i ett nafs löser hela frågan så...Grattis.

Fler kvinnor i bolagsstyrelser - kvotering eller samtal....
Det är utmärkt att Annie Lööf nu bjuder in femton börsnoterade företags valberedningar att diskutera frågan om fler kvinnor och ökad jämlikhet i bolagsstyrelser. Det har till och med gått baklänges de senaste åren i Sverige. Någon tvingande EU-lagstiftning om kvotering ska vi i alla fall inte ha som EU-kommissionären Viviane Reding föreslagit. Det är en fråga för varje medlemsstat.

Men det kan behövas styrmedel - både morötter och piskor
om inte läget förbättras. Varför kan inte regeringen utlysa ett pris till det bolag som först når 50% eller föreslå ett "handslag",en bolagskodex, mellan regeringen och börsföretagen om inriktning, mål och några tidpunkter....Det är säkert någon som vill vara bäst... och ingen villväl vara sämst.

För övrigt ska vi analysera första halvlek i gruppstyrelsen i kväll och hur vi ska jobba med just inriktning och mål under andra halvlek av mandatperioden i landstinget.

Inga kommentarer: