måndag 15 oktober 2012

Litauen byter regering, Centern går framåt och stopp för nya reaktorer efter Ignalina
Det är telegramtexten från valet i Litauen på söndagen, Den koservativa regeringen tvingas avgå efter de hårda spar- och åtstramningsåtgärderna i ekonomin. Tacken kan den säga men centern och socialdemokraterna tar nu över.
Mest glädjande var dock beskedet om nej till nya kärnkraftverk efter Ignalina. Vallokalsundersökningar visar att två tredjedelar av de röstande sagt nej till  ny kärnkraft. Ett mycket glädjande besked. Något för Sverige  och Centern att tänka på.

Problemen ökar för Löfven med vinst i vården. LO driver på för Nej och kräver att Löfven ändrar sig
Det är en svår sits för partiledaren. LO vill ha "non profit" och Löfven accepterar vinst. Nu kommer nya bud om svb-bolag, så som vänstern föreslår och det kan möjligen bli där en kompromiss röstas fram som politiskt skulle underlätta för oppositionen. I april är kongressen....Vinst är en förutsättning för privata företag men det är skattepengar och då måste kvalitet, insyn och uppföljning garanteras.

Regeringen driver på för Österleden och kör över sina egna i Stockholm
Det är beskedet. Leif Zetterberg, tidigare statssekreterare ( C ) och LRF direktör blir förhandlingsman tillsammans med HG Wessberg ( M ), en annan tidigare statssekreterare nära Reinfeldt. Inte snyggt av regeringen att tala om hus Stockholn ska planeras. Inte snyggt av Annie Lööf att ställa upp på motsatsen till decentralisering.

Mer självständig center, lossa banden till Alliansen, mindre blockpolitik, ingen ny kärnkraft, tillbaka till rötterna, glesbygd och decentralisering, nystart, Annie får grönt ljus, men...
Ungefär så är svaren från SvD.:s rundringning till de 27 distriktsordförandena i centerpartiet. Det är en klart missnöjd och otålig centerrörelse. Vi måste återta den gröna centeridentiteten. Annie måste också få jobba mer långsiktigt, men,...hörs det mellan raderna...4.4 procent...

För övrigt ska jag nu förbereda lite frågor inför landstingsstyrelsen och landstingsgruppen, tisdag, onsdag

Inga kommentarer: