onsdag 31 oktober 2012

Nederländerna bryter blockpolitiken - högerliberaler och socialdemokrater bildar regering
Efter många år där extrempartierna till höger och vänster, Geert Wilders invandrarfientliga PVV och Socialistpartiet haft stora framgångar har nu detta brutits. EU-kritiken hade sin grund i invandrarpolitiken och det leder fel. Det är något vi bör påminna om i Sverige också.

Högerliberalernas Mark Rutte  har bildat regering med socialdemokraternas Diederik Samsson. Samling och pragmatism är ledorden.  Åtstramningar för att klara ekonomin tar man ansvar för gemensamt, ungeför som centerpartiet och Socialdemokraterna under 90-talskrisen med Olof Johansson och Göran Persson.
Blockpolitiken är bra för att väljarna ska veta vem som har ansvar. Men om två partier med stabil majoritet gör detta gemensamt är både ansvaret klart och politiken bredare. Något att fundera på också i vårt land?

Stärkt nordiskt samarbete genom -  "modultänkande", eller samarbete där förutsättningar och intresse finns.
Det är huvudtesen i Johan Strangs rapport "Nordiska gemenskaper" som tagits fram när Nordiska Rådet nu fyller 60 år. Alla nordiska länder ska inte behöva delta i allt. Samarbete ska ske där intresse och förutsättningar finns. Något att ta efter också i EU, kanske.

Slå vakt om småskolorna på landsbygden och i skärgården
Detta var temat när vi diskuterade frågan med ledande centerpartister i skärgårdskommunerna i går, Norrtälje, Nynäshamn, Haninge och Värmdö. De nya kraven på behörighet, betyg och lärarlegitimation försvårar för små skolor. Det måste lösas så att småskolor som Munkmora, kyrkskolan och skärgårdsskolorna kan vara kvar.

För övrigt kommer Emma, Sara och Hanna nu till oss.

Inga kommentarer: