måndag 29 oktober 2012

Valet i Ukraina - finns någon legitimitet kvar?
Det är omöjligt att på mediauppgifter avgöra legitimiteten i valet i Ukraina. Ska man säga något är väl svaret lågt, mycket lågt. Och viktigaste orsaken till det svaret är inte valet i sig i går utan ändringarna i valsystemet för ngt år sedan. Bara hälften av de 450 mandaten i parlamentet tillsätts genom proportionella val som i Sverige. Den andra hälften avgörs av majoritetsval i enmansvalkretsar som bara gynnar det största partiet.

Valresultatet är därför en följd av de  ändrade valsystemet
och som ger Janukovytjs maktparti omkring 30 procent av rösterna, tätt följda av den fängslade Tymosjenkos, boxaren Klitschkos och det nya nationalistpartiets partier. Hade det varit 450  mandat med helt proportionella val hade dessa tre partier kunnat stoppa Janukovytjs från att behålla makten. Illa, mycket illa. Någon demokrati är det alltså inte tal om...

Blocköverskridande krav på energisnålare hus.
Det intressanta med artikeln på www.dn.se/debatt i dag är inte bara innehållet. Där ställs krav på att Sverige måste komma upp från jumboplatsen i fråga om energibesparingar på fastigheter och driva på för "nära noll" hus i energianvändningen. Det intressanta är också att artikeln är skriven av Svante Axelsson, generalsekreterare för SNF och åtta kommunföreträdare från S, Mp, C, M och Fp. Ovanligt, men roligt och positivt. Lyssna nu bostadsminister Stefan Attefall (Kd)

För övrigt kom jag sent i går kväll hem från det traditionella höstfisket på  Notholmen utanför Ornö med delar av Hemmestakören, Klas, Christer, Clarre, Lennart, Bengt och jag. Vi fick sådär ett 20-tal fiskar; torsk, plattfisk, sik och abborre och delade broderligt inför hemfärden. Alltid trevligt.

Inga kommentarer: