måndag 27 januari 2014

Bra C-förslag om skärpta straff på miljöbrott- Johan Linander är en utmärkt C-företrädare på området
Det är inte lätt att komma igenom justitieminister Beatrice Ask och de  moderata pressekreterarna. Det var inte lätt under Thomas Bodström heller på S-tiden. Svaret är naturligtvis att justitieministern har alla utredningsresurser bakom sig på departement och myndigheter. Centern med Johan Linander, vice ordförande i Justitieutskottet, kommer nu med ett bra förslag. I dag få ett litet företag samma bot som Volvo vid förseelser.
Kännbart för det lilla men knappast märkbart för det stora företaget. Straffet borde utgå från storlek. Precis som dagsböter. Den som tjänar mer får högra dagsböter för samma straff. Rätt område, rätt förslag och, tror jag, folkligt stöd.

TCO skriver att avfolkningen av landsbygden urholkar Sverige välfärd. - Recept: höj skatten eller skrota överskottsmålet.
Det är TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik som skriver på dn.se/debatt. Faktaspäckat, sifferspäckat med prognos från SCB. Det blir väldigt negativt. Vård, skola, omsorg, service, vägar får inte tillräckliga resurser. Det är de yrkesverksamma och de yngre som flyttar, åldringarna blir kvar. Halva ökningen till 2030 på 1 miljon människor i Sverige kommer att ske i Stockholm. Befolkningen i övre norrland minskar mest, Mellansverige "står och stampar".

Rätt eller fel. Bara artikeln och rubriken blir för läsaren lätt ett angrepp på centerpartiet
Detta naturligtvis för att vi slåss för landsbygden. Men det räcker inte och det behövs motargument. och motförslag. Var tog regionalpolitiken vägen? Eller som det heter på norsk, distriktspolitiken som är mycket tuffare där än här. Partiledningen kan lyssna lite på Håkan Larsson i Jämtland.

För övrigt blir det nu inläsning till produktionsutskott och kommunfullmäktige. Ingen svårighet att
få tiden att gå...

Inga kommentarer: