måndag 20 januari 2014

Darr på ribban i vinstfrågan - både LO och regeringen kommer med nya förslag - båda är bra och båda kan faktiskt genomföras
LO byter nu spår i vinstfrågan skriver dn.se/nyheter . Det är lätt att förstå. Det är LO:S förste vice ordförande Tobias Baudin som säger det. Det är också lätt att förstå, så hårt som LO-ordföranden Kar-Petter Thorwaldsson bundit sig och LO-kongressen för hårda tag med lagstiftning mot vinster i välfärden. Vänsterns och Jonas Sjösteds alltmer framgångsrika kamp mot vinster har skakat om S.

Man förstår naturligtvis att V kan gå fram rejält på detta
och vilka problem det kan skapa för S i valrörelsen. Skulle det bli en valseger blir problemen ännu större. Med eller utan vänstern i regeringen så kommer varje nytt vårdföretag att bli stora rubriker från oppositionen och ett hopplöst försvarsläge från S under hela mandatperioden.

En förhandlingsuppgörelse mellan LO och arbetsgivarna som LO nu föreslår kan faktiskt bli en bra lösning - och detta trots att regeringen nu ger tilläggsdirektiv till utredningen om krav på de som driver välfärdsföretag med att föreslå vad som är "varaktigt ägande".
Den utredningen kommer att tillsättas förstås, oavsett vad LO och S gör. Det hindrar inte en förhandlingslösning. Vem vinner på den. S- ja. M- kanske. V nej, nej. Då kan det bli så...

För övrigt blir det nu kommunen, trafikfrågor, valprogram och gruppstyrelse....   

Inga kommentarer: