tisdag 28 januari 2014

Mp kopierar C-krav mot miljögifter - tillåtet, men inte särskilt snyggt
Nu kommer Miljöpartiet med förslag i samma riktning som Centern redan presenterat i fråga om förbud mot miljögifter. Det handlar om bisfenol, ftalater och andra gifter i mat, leksaker, möbler och kläder. Nu kommer Mp med förslag om att gå före EU och inför ett svenskt förbud mot flera skadliga gifter som bisfenol A i kvitton, ftalater i leksaker och textilier. Mp vill också återinföra skatten på kadmium i handelsgödsel som Alliansen har återinfört på C-initiativ och skärpa skatten på bekämpningsmedel. Den infördes för att minska gifter i livsmedel och driva på mot mer ekologiskt jordbruk.

Det är naturligtvis bra att också Mp driver på för att få bort miljögifter, men sättet...
Mp vill att Sverige  ska införa förbuden, Centern har drivit på för ändringar i EU. Det ena förtar inte det andra. Jag tycker det är bra om enskilda medlemsländer driver på som MP föreslår att Sverige ska göra, men det är också bra och ett bredare perspektiv att driva på i EU för att få till stånd ändringar. C och MP kan tillsammans påverka utvecklingen åt rätt håll.

Kadmium i handelsgödsel  i jordbruket förtar en del av Centerns miljöprofil- Fråga: Kan vi inte ta fram förslag på andra ämnen som fyller samma funktion?

För övrigt åker jag nu till landstingets produktionsutskott och i kväll har landstingsgruppen årsmöte. Håller på och byter telefon också. Ett d-a bök.
Inga kommentarer: