tisdag 7 januari 2014

Obegripligt, oförståndigt och oförskämt av svenska kungen och drottningen att inte delta i Norges Jubileumsfirande av 200-årsdagen av den norska grundlagens tillkomst i Eidsvoll 1814.
Vad ska man med en hovstat och en presstjänst till om man inte förstår sig på det minsta av nordiskt samarbete, brödrafolkens väl och diplomati. Bara att skicka ut presstjänsten och tala om att vi kommer inte när Norge har Jubileumsfirande.  "Kungen besöker inte andra länder och uppmärksammar deras helg- och nationaldagar, säger hovets informationschef.

Förvåningen i Norge är lätt att förstå, särskilt som den danska drottningen Margrethe kommer. 
Att inte delta i firandet är också historielöst. Det var till stor del tack vare vårt eget kungahus och Jean Baptiste Bernadotte som Norge fick en egen grundlag.
Det ska firas hela året med betoning på samarbetet Norge-Danmark under första halvåret och Norge-Sverige det andra.
Frågan handlar inte bara om Sverige-Norge utan om hela det nordiska samarbetet som vi behöver stärka, utifrån närheten och sammanhållningen mellan de nordiska länderna och relationen till omvärlden, inte minst EU. Obegripligt, oförståndigt, oförskämt.

Jag tror att kungen och drottningen kommer att hitta en dålig förklaring och ändra sig. Men vill man röja vägen för republiken Sverige så, stanna hemma...

För övrigt blir det lite inläsning och diskussioner om Slussenfrågan i dag.

Inga kommentarer: