onsdag 22 januari 2014

Fredskonferensen om Syrien: Koncentrera på ett eld upphör först,  fredsavtal sedan, åtal för krigsbrott sist, men självklart - och flyktingfrågan under hela tiden
Det är lätt att sitta på läktaren hemma i lugna Sverige och tala om vad som ska komma ut av fredskonferensen i Montreaux och Genève. Det är en otroligt svår uppgift, som inte blivit lättare efter de fruktansvärda uppgifterna om 11 000 stympade, lemlästade och avrättade fångar i Syriska fängelser som kommit ut. Krigsrätt är det första man tänker på och så ska det bli, om inte al -Assad liksom Khadaffi dödas tidigare.

Först måste vi få ett eld upphör.
Nu ska förhandlingar starta om fred. Ett första steg är att sluta strida mot varandra, ett eld upphör. Det är svårt nog med så många inblandade, där flera av dem både på regeringssidan och inom den splittrade oppositionen inte vill ha fred, utan anser sig vinna på fortsatt krig. Världssamfundet med FN måste göra allt för eld upphör som ska övervakas av en internationell FN-styrka. Nästa steg blir en fredsförhandling med så många inblandade som möjligt och därefter måste internationella krigsförbrytartribunalen i Haag ingripa.

Flyktingfrågan måste vara i centrum under hela fredsprocessen. Om FN och EU måste både under och efter en uppgörelse om fred göra sitt yttersta för att minska flyktingkatastrofen.
Alla länder måste delta. Om vi pratar om EU är det naturligtvis positivt att Sverige och Tyskland tar emot så många, men i längden måste flyktingar fördelas mer lika; inte exakt på en siffra, men mycket, mycket mer lika än i dag. EU bör sätta upp ett mål för alla EU-länder, kanske en miniminivå, men som morötter, inte som någon piska från överstaten.

För övrigt var det ett positivt möte i Norrtälje i går som kretsen anordnade med Kent Johansson om EU-valet. Han är nära marken med förslag hur vi ska stödja det svenska lantbruket, mjölbönderna som minskar, importen av livsmedel som ökar, klimatet och miljön. 

Inga kommentarer: