måndag 15 september 2014

Ett val med dubbla budskap - Centern har gjort ett bra val - Alliansen förlorade valet- Sd har gjort en obegriplig framgång
Centern har gjort ett bra val efter förutsättningarna från Idéprogram och tidigare låga opinionssiffror. EU-valet lyfte Centern och har hållit oss kvar på en hygglig nivå. De senaste veckorna har Annie på ett föredömligt sätt stigit fram som partiledare och verkligen ökat förtroendet både för Centern och sig själv. Mer personligt, mer humor, oväntade inslag och med tydliga budskap på miljö, energi, landsbygd, jobb som får centerns kärnväljare att känna igen sig samtidigt om våra nya medlemmar och väljare finns kvar och nya tillkommer.

Alliansen förlorade valet knappt men man kan inte säga att socialdemokraterna vann.
S och M har båda gjort katastrofala val. S 31,1 är uppåt med 0,4 procent jämfört med Mona Sahlins val 2010 som man själv beskrivit som det sämsta sedan  de allmänna valen infördes.
Det är ingen seger, det är en förlust när man hade ett försiktigt mål att nå på 35 procent.

Sverigedemokraternas framgång är närmast osannolik med 13,0 procent av rösterna på riks och vågmästarroll i riksdagen och i Stockholms läns landsting.
Det är inget roligt resultat och det kan skapa stora problem i hela landet. Under denna mandatperiod har Alliansen gjort upp med Mp om migrationspolitiken och det upplägget bör man kunna följa också om S tar över regeringen. En uppgörelse över blockgränsen där S-regeringen kommer överens med de gamla Allianspartierna om migrations- och flyktingpolitiken borde i detta läge vara självklart för Sveriges bästa.
För övrigt tappade Centern ett mandat i Värmdö från 3 till 2 men ökade ett mandat i landstinget från 6 till 7. Där blir problemet att SD blir vågmästare. Vi diskuterar nu både Värmdö och landstinget. En pilsner i taget.

Inga kommentarer: