torsdag 25 september 2014

Ofattbart att en sådan som IS överhuvudtaget kunnat bildas. Nu verkar världen ha vaknat. Det gäller både FN:s säkerhetsråd och framför allt folken i världen.
Det är svårt att förstå. Jag kan det inte. Vad är syftet mer än att döda motståndare? Vilka är vänner och vilka är motståndare? Nu hörs fler och fler rapporter som säger att IS håller på att dra sig tillbaka. De syns inte lika ofta på gatorna i Mosel och andra städer som de erövrat. Och vad ska de göra? Hur bildar man en  ny stat, "ett islamiskt kalifat" med ett folk som man dödar? USA:s och fem arabstaters flyganfall mot IS läger och militäranläggningar spelar säkert in. Kurdernas kamp mot IS är också viktig för för att minska IS framfart.

FN-beslutet i går i säkerhetsrådet med en resolution mot tillresta stridande terrorister kanske har störst betydelse.
Resolutionen sades också i morgonekot vara enhällig och det stärker världens motstånd mot denna obegripliga organisation. FN uppmanar nu sina medlemsstater att skärpa lagstiftningen och förhindra rekrytering av nya terrorister. I Sverige är det inte olagligt att vara medlem i en terroriströrelse att delta i träningsläger eller att delta i strid med terroristorganisationer.

Frågan är bara vad som är en terroristorganisation. 
De flesta skulle säga att IS är det, Idag strider kurdiska peshmergasoldater ibland knutna till PKK mot IS, men PKK är en terroriststämplad organisation av FN. Här ser man genast problemet. Skulle inte svenskar frivilliga eller invandrade kurder med svenskt medborgarskap i vårt land ha laglig rätt att strida för sin sak? Lätt att säga skärpt lagstiftning, men svårare att göra. Bra ändå att frågan kommer upp.
För övrigt åker jag nu in till landstinget igen nu för möte med pensionärsrådet. En av de mest aktiva institutionerna i landstinget.


Inga kommentarer: