tisdag 23 september 2014

Per  Bolund och Magdalena Andersson är vana förhandlare och känner både varandra och problemen från grunden - men det är ändå inte lätt.
Tror att förberedelserna innan valet med förhandlingar S-Mp kommer att underlätta att komma i mål till fredag när Löfven ska gå till Talmannen.Det är en budget för nästa år man ska få ihop. Det är inte en uppgörelse för hela mandatperioden - och det är tur det. De svåra frågorna blir  energin och kärnkraften, Förbifarten, Bromma flygplats. Krogmomsen, rut och rot tror jag man har gjort upp om redan.

Förhandlingarna i nästa steg med Vänstern blir mycket svårare. Här måste Löfven balansera mellan V, Sd och något, några av allianspartierna för att klara både budgeten och den fortsatta mandatperioden.
Om Jimmy Åkesson gör allvar av sitt hot att stödja en Alliansbudget då faller Löfven redan där. Löfven vet att Alliansbudgeten öppnar för fler flyktingar och arbetskraftsinvandring och då kan inte Åkesson stödja ett sådant förslag om inte Löfvens budget är ännu öppnare. Löfven måste ha med några punkter som tilltalar Sd för att få dem att lägga ned rösterna - och vad är det? Den minskade arbetskraftsinvandringen?. Åkesson har ju sagt att han kommer att stödja det minst dåliga alternativet. Men allt detta är Löfvens problem.

Fantastiskt roligt att se en sådan samling av stats-och regeringschefer,organisationer och aktivister i New York för att lösa klimatfrågan.
Och det är bråttom. I slutet av nästa år ska ett nytt internationellt klimatavtal undertecknas i Paris. Och detta i ett läge där utsläppen ökade med 2,3 procent förra året och ännu mer i Kina, USA och Indien-de tre värstingarna. Positivt att både Lena Ek och Fredrik Reinfeldt deltar.
För övrigt  undrar man varför inte en enda siffra kommit ut från personrösterna i landstingsvalet 8-9 dagar efter valdagen, men det är väl länsstyrelsen...Inga kommentarer: