onsdag 3 september 2014

Pressmeddelande 14-09-03
Hans Lindqvist (C), 070/ 5485819
ordförande i KOMPASS
Nätverket för spårbilar

- Bygg en ringlinje med spårbilar runt Stockholm i stället för Förbifarten säger Hans Lindqvist ( C ),ordförande i nätverket KOMPASS för spårbilar, på spårbilskonferensen på Arlanda.

Hur mycket modern miljövänlig spårbil kan du få för 30-40 miljarder motorväg som Förbifarten kommer att kosta? Det är den fråga jag ställer på den 8;e spårbilskonferensen i världen, i år på Arlanda. Kan vi få 30 mil, 40 mil eller...?

Mitt förslag till  partierna i Sverige är att bygga en ringlinje med spårbilar runt Stockholm för de pengar Förbifarten kostar, säger Hans Lindqvist. För de 30-40 miljarderna som den gigantiska och bilslukande Förbifarten kostar får vi lika många mil spårbil runt Stockholm. Det skulle minska trängsel och utsläpp och underlätta för stockholmare att komma fram i staden.

Den 3-5 september genomförs den åttonde stora spårbilskonferensen, detta år på Arlanda.
Min rubrik för inledningstalet på torsdagen är "A new Green transportation Deal."

Nätverket KOMPASS som består av 12-15 kommuner i Sverige står som arrangör.
Förra året var konferensen i Washington DC. Till konferensen kommer borgmästare, planerare, och politiker från Storbritannien, USA, China, Sverige och regioner, universitet, städer och kommuner som Santa Cruz, San José, Illinois, Heathrow, Upplands-Väsby, Uppsala, Umeå, Sundbyberg och Sigtuna.

En debatt med företrädare för de politiska partierna i Stockholm-Mälardalen inleder programmet på torsdagen.
Huvudämnet för konferensen är en presentation av ett förslag om hur spårbilar kan försörja  "Airport City" på Arlanda och Arlanda-Märsta regionen  som kommer att presenteras på fredagen.

Klimathot, olyckor, trängsel och kamp om markutrymmet kräver nya moderna transportmedel. Spårbilen går några meter upp i luften och har utvecklat det bästa från privatbilism och kollektivtrafik. Låga bygg- och driftskostnader, sol- och vindkraftförsörjda, anpassade till funktionshindrade och korta väntetider.

-En spårbilsbana runt Stockholm skulle öppna för nya resvägar som minskar bilismen. Det skulle sätta Sverige och Stockholm på kartan och locka hit turister från hela världen.
Spårbilen kommer, säger Hans Lindqvist.
 tel Hans Lindqvist, mobil 070/ 5485819, bostad 08/57021858,
mail hans.lindqvist@centerpartiet.se
För övrigt åker jag snart med Magnus Hunhammar upp till Arlanda på konferensen ice-break.Inga kommentarer: