fredag 17 april 2015

Finland går till val-Centerpartiet går framåt och Juha Sipilä kan bli ny statsminister - men ändra Nato och kärnkraftspolitiken
Finland och Sverige  har helt olika kulturer i inrikespolitiken. Sverige har haft majoritetsregeringar och blockpolitik, Finland har haft samlingsregeringar, nu senast med sex partier, alla utom Centerpartiet och Sannfinländarna. Men det har inte gått så bra eftersom de gröna och Vänsterförbundet har hoppat av.

Ekonomin, en åldrande befolkning, Ryssland och Sannfinländarna är de stora frågorna
Finland har en ekonomi 5 procent mindre än 2008 och en arbetslöshet på över 9 procent. En hög andel äldre, en  minskad andel i arbetsför ålder liksom en försämrad export genom sanktionerna mot Ryssland gör inte saken lättare. Svårast är kanske Sannfinländarna. De tycks gå fram i valet med främlingsfientlighet som främsta vapen. Ska de vara med i en regering eller inte? Kan de hållas utanför?

Roligt att Centern är så starka men jag hoppas att man inte fullföljer inriktningen mot medlemskap i Nato och att man också stoppar nya kärnkraftverk nära den svenska gränsen.
Annars är det mycket positivt med det stärkta nordiska försvarssamarbetet där Sverige-Finland axeln är dominerande.

Grekland rör sig allt närmare avgrunden - konkurs är nära -eurons första offer.
Grekland  har inte presenterat konkreta förslag hur den ekonomiska krisen ska lösas. En  orsak till det är euron. Grekland måste ha samma ränta som andra EU-länder, Grekland måste föra samma penningpolitik. Grekland kan inte devalvera. Om några veckor vet vi, men roligt är det inte ens för oss som röstat nej till euron.

Inga kommentarer: