onsdag 29 april 2015

Ukraina: Varför vill inte Tyskland - EU:s ledarnation att Ukraina ska bli medlem i EU? Villkoren ska naturligtvis vara uppfyllda och det handlar ju om en period på minst fem år.
I går skrev jag positivt om att Ukraina räknar med att kunna ansöka om medlemskap i EU och att det kan handla om en period på sådär fem år. Det är naturligtvis positivt. Nu blir jag verkligen förvånad när jag ser mediauppgifter både i Sverige och i Tyskland att Merkel inte vill att Ukraina alls blir medlem i EU. Obegripligt. Och jag har inte sett någon förklaring varför. Självklart måste ett Ukraina välkomnas om de ansöker om EU-medlemskap för utvidgat östsamarbete.

Verkligen positivt att Ringhals 1 och 2 nu kan stängas redan 2018-2020. Och det är Vattenfalls eget förslag inget politiskt beslut.
Kärnkraften bär sig inte. Kostnaderna är för stora och elpriserna för låga. Är det politiken eller marknaden? frågar nu media. Det är både och. När kärnkraften får betala sina egna kostnader så bär den sig inte.Centern har varit med och krävt hårdare säkerhetskrav och den effektskatt som nu införts på kärnkraft. Det är politik, men det är motiverat av säkerhetsskäl. Vattenfall som operativt driver bolaget konstaterar att det blir för dyrt och vill påskynda en avveckling. Rätt politik, rätt beslut av Vattenfall och en positivare, mindre, riskfylld framtid när kärnkraften avvecklas och mer satsas på sol. vind och bioenergi.

Anna Kinberg Batra måste våga lite mera. Decemberöverenskommesem, DÖ får inte ta död på oppositionen. Hon måste visa att det går att driva effektiv oppositionspolitik med DÖ. Gör hon inte det ligger hon till när höststämman närmar sig.
Löfven har ju brutit löften hela tiden. Det finns massor av frågor att ställa. Det finns massor av svar att kräva. Kom igen.
För övrigt åker jag nu in till Gustav Hemming på landstinget och pratar om regionplanering förr och nu och ser om något kan föras över till i dag. Sedan uppvaktar vi Stefan Bergström som fyller halvhundra. 

Inga kommentarer: