söndag 5 april 2015

Sverige mot säkerhetsrådet: Dålig rubrik. Sverige är inte emot säkerhetsrådet, tvärtom Sverige försöker tvärtom få en plats i FN:s säkerhetsråd. Är det rätt att fokusera utrikespolitiken på den frågan?
Sverige har varit medlem av säkerhetsrådet tre gånger tidigare. Norge har varit det fyra gånger och Brasilien tio. Säkerhetsrådet kan lite slarvigt beskrivas som världens "regering". Femton medlemmar varav fem permanenta med Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. Säkerhetsrådets status som världsfrälsare har minskat efter Rysslands övertagande av Krim. Ryssland bryter mot FN-stadgan. Illa mycket illa.

Stefan Löfven har också ändrat sin attityd till platsen i säkerhetsrådet.
Från att ha låtit som det var regeringens viktigaste utrikespolitiska mål låter det nu så här i senast uttalandet, "Det är inget mål i sig..".
Ambitioner ska man uppskatta och det gör jag, men bör det inte komma en liten programförklarig också vad Sverige ska prioritera i arbetet, t. ex nedrustning och avveckling av kärnvapen...men då blir det väl ingen plats...

Den svenska oppositionen börjar få fart på just det "opposition" och det har varit lätt också med minskat RUT och ROT, höjda arbetsgivaravgifter för unga, Sudiarabien..
Att driva på för tillkännagivanden i riksdagen är en bra metod. Det ger uppmärksamhet och det ger också stadga åt oppositionen. "Detta är den färdriktning vi vill se" blir svaret. Det ger också tillfälle att både kritisera och tala om vad man själv vill.
Fortsätt med det, men utveckla också de egna partiernas politik utanför Alliansen.
För övrigt blir det inre tjänst i dag med inbjudan till den traditionella Valborgsfesten och förberedelser för nästa vecka.

Inga kommentarer: