torsdag 2 april 2015

I måndags  upplöste drottning Elisabeth 11 Storbritanniens parlament på begäran av premiärministern David Cameron. Den 7 maj blir det val och efter det kan EU komma att se annorlunda ut.
Denna process har varit känd länge.Om tories och Cameron vinner valen har han lovat en omförhandling av EU-avtalet och därefter en folkomröstning om Ja eller Nej till medlemskap.
I dag skriver Chris Patten om detta svd.se/kolumnen och menar att oavsett vad om händer i valet så måste Storbritannien arbeta mer internationellt som nation för att stoppa Rysslands och Kinas utbredning på världskartan.
Jag träffade Chris Patten när jag var ledamot av EU:s internationella utskott och deltog i ett av de sista mötena med honom i Hongkong där han var Storbritanniens siste guvernör innan Kina tog över.
En stabil diplomat, fd EU-kommissionär och mycket kritisk till Kina kommer jag ihåg.

Kina eller Ryssland, spelar ingen roll. Den stora frågan blir naturligtvis om folkomröstningen leder till att Storbritannien lämnar EU och vilka följder det får.
Om Storbritannien lämnar EU får vi ett nytt EUropa. Det gör Tyskland ännu starkare och vi kan få ett Europeiskt Tyskland eller ett tyskt EUropa, som vi delvis redan har med Merkel överallt i alla känsliga förhandlingar med Ryssland, Ukraina, Grekland. EU.ledarna borde gå med på en rejäl dos återföring av makt till Storbritannien och övriga medlemsstater. Det vore bra för demokratin, det vore bra för EUropasamarbetet,

Hela EU-samarbetet måste få en nystart. De rika blir rikare, de fattiga fattigare dn.se/världen och i dag är var fjärde EU-medborgare i rikszonen eller på gränsen till existensminimum. 122 miljoner människor lever i fattigdom. Det behövs investeringar inte fler åtstramningar och kanske kunde euron rensas ut samtidigt.
Förövrigt blir det nu lite förberedelser inför KOMPASS mötet i Umeå och lite inre tjänst innan påskkärraringarna börjar knacka på dörren....


Inga kommentarer: