tisdag 28 april 2015

Osäkert val i Storbritannien men invandringskritiken dominerar i partierna. Tråkigt att invandringskritik och EU-kritik ofta blandas samman.
Lite tragiskt är det att båda de stora partierna Tories och Labor vill minska invandringen. Men lätt att förstå med det invandrarfientliga Ukip på stark framgång. Lika tragiskt är det att EU-kritik och invandrarkritik kopplas samman om nu sker över hela EUropa. Tycker faktiskt det är svårt att i dag diskutera EU från ett kritiskt perspektiv och ständigt bli hopkopplad med invandrarfienliga åsikter.

Mycket positivt att Ukraina räknar med att söka EU-medlemskap om fem år. Lite svårt att ta in att jag är för Ukraina i EU i dag men var emot Sverige för 20 år sedan. Men
världen förändras och det gör vi människor med, jag också. Ukraina håller på att implementera associationsavtalet med EU för att kunna uppfylla villkoren för att söka medlemskap. Det är bra för det östliga samarbetet och det är bra för freden i Europa. Ryssland och Putin kommer säkert att försöka stoppa EU-medlemskap men kommer inte att lyckas. Ett associationsavtal och ökat samarbete med Ryssland bör vara nästa steg.

Ger Margot Wallström en stjärna igen för hennes förslag att tillsätta "en hög" företrädare i EU om kvinnofrågor.
Detta för att bevaka kvinnors intressen i utrikesfrågor.Det ser nu ut att också kunna bli verklighet när EU:s utrikestalesperson Frederica Mogherini ställt sig bakom förslaget.
Men....frågan om kvinnors intressen i utrikespolitiken kan ta över själva frågan om hur mycket av utrikespolitiken EU ska besluta kring.
För övrigt blir det lite förberedelser i dag inför det 39:e Valborsmässofirandet  med Hemmestakören hemma på Backvägen. Men bara roligt.

Inga kommentarer: