söndag 17 maj 2015

Camerons folkomröstning om EU kan påverka hela framtiden för EU-samarbetet positivt
David Camerons tydliga seger i valet i Storbritannien kan påverka hela EUropas framtid. Han har trumf på hand nu och kan ställa krav. Han har också en verklighet både hemma och i EU som gynnar honom, med några undantag. Undantaget är om det blir ett Nej i folkomröstningen då kan SNP och Skottland också kräva utträde eller en ny folkomröstning och Storbritannien gå mot Lillbritanien.
   EU har blivit något helt annan än det såg ut när de flesta länder blev medlemmar. Maastrichtfördraget blev för många länder alldeles för mycket EU-makt och EU-byråkrati. Och för varje nytt fördrag har EU-makten ökat, Amsterdam-, Nice-, Lissabon-fördragen.

Den ökade EU-makten, byråkratin och inriktningen mot framtiden påverkar alla medlemsländer och främst befolkningarna. En folkomröstning i Storbritannien får naturligtvis följder för EU-samarbetet hur den än slutar.
Camerons krav på folkomröstning har redan skapat oro i EU-leden och flera andra, tunga, "gamla" EU-länder som Tyskland och Nederländerna har tagit fram områden som man vill omförhandla. I Nederländernas fall 49 punkter. Merkel har ställt sig positiv och tydligt markerat att hon vill ha kvar Storbritannien i EU  och då blir hon tvungen att gå Cameron till mötes, inte hela vägen säkert men tillräckligt för att kunna räkna med ett ja i  folkomröstningen.

Storbritanniens folkomröstning kommer att skapa debatt i hela EU och andra länder kommer att vilja följa efter. Det förstår alla vad svårt det blir att inte låta också andra länder omförhandla sina avtal, också länder som kanske inte har folkomröstningar men ändå vill göra det, Och det är heller inte konstigt. Storbritannien har varit medlem sedan 1973, mer än fyrtio år. Sverige, Finland, Österrike har varit medlemmar i 20 år och sett EU-makten öka med tre nya fördrag under den tiden. Det är helt naturligt att då göra en översyn av samarbetet, inte nödvändigtvis kritiskt utan också utifrån vad som varit bra och kan utvecklas. Det är positivt och kan stärka samarbetet.
För övrigt var de en trevlig Gustavsbergsdag i går med ett par tusen besökare där Emma och Hanna ansiktsmålade sig och därefter blev det en mat- och musikresa med Vindhem ut mot Värmdö och Vaxholm.

Inga kommentarer: