måndag 4 maj 2015

Syrien ett humanitärt haveri, en mänsklig kollaps och obegripligt att en president som Bashar al-Assad kan få fortsätta bomba sönder sitt eget land och döda sin egen befolkning.
Man blir helt förkrossad att detta haveri ska få fortgå år efter år, nu uppe på det fjärde året. Det är fel att säga att ingenting görs men det är rätt att säga att ingenting har blivit bättre. Hur kan någon människa använda klorgas och bensinfatsbomber mot sin egen befolkning, utan att dö av vanära. Vad tror han det ska stå i historieböckerna efter sedan han hängts eller arkebuserats.

Staffan de Mistura är nu nummer tre i ordningen av medlare efter Kofi Annan och och Lakhdar Brahini som inte det minsta närmat sig ett stopp på massakern, fientligheten, och flyktingkatastroferna.
Ibland, som nu, undrar man; hur arbetar FN?

Storbritannien går in i en mycket oklar valspurt. Cameron och fortsatt tories eller Miliband och labour, eller något helt nytt valsystem kanske....
Det sista är inte omöjligt, med Storbritanniens valsystem med majoritetsval i enmansvalkretsar. Det gör det nästa omöjligt för några andra partier än tories och labour att få makten, eftersom den som har flest röster i en valkrets vinner mandatet. Liberalerna, Libdem, Ukip eller vilket annat parti som helst som ligger på 5-10-12 procent har ju inte en chans mot tories och labour kring 20-25. Något demokratiskt system är det inte.

Vinner Cameron kan vi få en rejäl debatt om vad EU ska syssla med och inte.
Storbritannien ska förhandla fram ett nytt avtal med EU med minskad EU-makt och sedan folkomrösta om detta före 2017. Det välkomnar jag och det behövs. EU får inte växa oss över huvet.

Inga kommentarer: