tisdag 26 maj 2015

Regionvalet i Spanien: De stora partierna konservativa regeringspartiet PP och socialdemokraterna PSOE, som brukar växla vid makten, minskar för nya partier som Podemos.
Det intressanta är kanske inte att de gamla partierna minskar utan att det går att bilda ett nytt parti som Podemos, med rötterna i yttersta vänstern, på bara ett år. Mutorna i det gamla partierna och sociala medier är orsaken. Internet kan snabbt ändra den politiska kartan.

Polens presidentval: Ny konservativ president från partiet Lag och Rättvisa som mycket följer utvecklingen  med högernationalistiska partier i Europa
Rejält höger. Det är Andrzej Duda. Men den ökade EU-kritiken har sorgliga nationalistiska inslag som beundran för Ungern och Victor Orban. Större avstånd både till EU och Tyskland kan skapa problem, inte minst för Donald Tusk ,i dag EUropeiska rådets ordförande, som som tillhör ett helt annat parti. David Cameron har fått en vän med EU-kritiken men inte roligt med politiken i övrigt.

Flygövningen Arctic Challenge, AC: Avsikten är inte att provocera Ryssland, men det avgör ju Ryssland... men bra med ett brett deltagande och det är Ryssland som provocerat.
Övningen AC började planeras för två år sedan innan Rysslands erövring av Krim och kriget i Ukraina. Då hade inte Ryssland börjat demonstrera som i dag. Och det är Ryssland som demonstrerar och provocerar med militärplan och ubåtar nära Sveriges och Finlands kuster.
Aldrig bra med stora militära övningar, men det är bra att Sverige, Norge, Finland gör det gemensamt och med andra.
För övrigt ska jag nu skriva lite i Boken om mig själv utan planer på vad det ska leda till. Roligt att läsa gamla dagböcker och bläddra i gamla mappar...Inga kommentarer: