tisdag 12 maj 2015

Ny djurskyddslag och nya djurskyddsregler i EU: Föredömligt arbete av Marit Paulsen
Det är verkligen roligt och det är hedervärt att Marit Paulsen, som jag inte alltid har applåderat, får avsluta sin karriär i EU med en ny djurskyddslag. Bättre djurhälsa och minskad användning av antibiotika vid uppfödning. Marit Paulsen har varit rapportör och och har fått stöd också av skuggrapportörer som företräder övriga politiska grupper i parlamentet. Medlemsländernas regeringar ska också ha godkänt förslagen.

Och Fredrick Federley är rapportör för andra EU-lager om tuffare regler för läkemedel i djurfoder och förslag om att inrätta en kontrollmyndighet.
Antibiotika ska inte få användas förebyggande utan endast för att bekämpa sjukdomar. Det är grisen som är sjuk som ska behandlas, inte hela besättningen. Mycket bra.dn.se/nyheter.

Äntligen kommer krav på att alla länder ska tvingas ta emot flyktingar. 
Detta tog jag upp redan inför EU-valet för ett år sedan. Om det är något område där överstatliga beslut bör krävas i EU så är det för att rädda liv. Nu kommer ett förslag på onsdag från kommissionen  "En agenda för migration" där EU gemensamt ska ta emot 20 000 flyktingar per år som sedan ska fördelas mellan länderna efter storlek, ekonomi, arbetslöshet och hur många flyktingar de redan tagit emot. Och det roliga; Det verkar vara EU-kommissionens ordförande själv Jean-Claude Juncker som drivit fram förslaget. Mycket positivt.

På Socialnämndens sammanträde i går tog Jag och Anette Arebo upp frågan om EU-migranter i kommunen och krävde insatser inte bara prat.
Vi måste naturligtvis göra något när vi varje dag ser EU-migranter utanför Coop, Hemmestahallen och i Gustasvsbergs Centrum. Flera sover utomhus under usla sanitära förhållanden. För dessa handlar det om åtgärder omedelbart. Börja med bajamajor. Frågan måste dock lösas bredare med diskussion mellan kommunerna och regionalt och den kommer upp i kommunstyrelsen i kväll. Bra.
För övrigt ska jag nu förbereda årsmötet med Nätverket KOMPASS i morgon på Arlanda. där jag nu avgår som ordförande efter sju år. Men inte kommer att sluta driva på i frågan....Inga kommentarer: