tisdag 5 maj 2015

Skottarna och  Scottish Nationalist Party, SNP kan vända upp och ner på hela valet i Storbritannien. SNP kan ta nästan alla 59 mandat som står på spel i Skottland på torsdag.

Vad säger Storbritannien om det? Vad säger Tories och David Cameron och vad säger Ed Miliband. Båda räknar med att vinna valet och båda kan förlora. Storbritanniens majoritetsval i enmansvalkretsar gör att SNP kan ta nästan alla mandat i Skottland. De kan också ta några mandat i övriga Storbritannien.

Men SNP tar alla röster från Labour
och Ed Miliband har sagt att han inte tänker samarbeta med SNP efter valet. De är fiender men tycker politiskt ganska lika. Oj. Säger jag igen, är det inte dags att ändra valsystemet till proportionella val.

Ska alliansfria Sverige verkligen tillåta avancerade militära Nato-övningar  på en tredjedel av Sveriges yta under 10 dagar i Norrland?
Den frågan verkar redan besvarad genom beslutet förra året av den dåvarande Alliansregeringen med stöd från socialdemokraterna att teckna ett så kallat värdlandsavtal med Nato. ÖB har redan undertecknat avtalet och det ska behandlas av riksdagen våren 2016.

 Nato ska tillåtas ha trupper och vapen, även kärnvapen på svensk mark.
 Nato ska få obegränsad tillgång till svenskt territorium i fred och i krig. Sverige kan användas som bas för angrepp på tredje land. Så stod att läsa i en insändare i AB i går av Margareta Fryxell och Monika Norell. Är detta klokt? Någon?
För övrigt åker jag nu in och tentar  styrelsekunskap och bolagsstyrning på Styrelseakademin och får ett certificat för arbete i kommunala och privata bolagsstyrelser. Bra va?Inga kommentarer: