onsdag 20 maj 2015

S-förslag. Team Sweden ska öka exporten, där alla ska vara med. Nja. Stort, men är det det som är problemet?
Initiativ ska alltid uppmuntras. Någon vill göra något och syftet att stärka Sveriges export är självfallet inte bara lovvärt utan mycket uppmuntrande. Näringsminister Mikael Damberg beskriver förslaget på dn.se/debatt i dag. Team Sweden ska bli ett paraply för "Sveriges alla myndigheter verk och bolag som idag arbetar med export". Oj, det blir inte lite. Det är inte en person man ska prata med utan 10 000 tals för att ta fram den exportstrategi Mikael Damberg talar om. Det ska ske i dialog med näringslivet, men näringslivet ska visst inte ingå i Team Sweden, det ska bara vara statliga företrädare.

Och alla andra 23 ministrar ska vara handelsministrar
som ska göra främjarresor till utlandet och sälja Sverige. Sex departement, relevanta statliga myndigheter, och organisationer, som Business Sweden, Vinova och 8-9 till ska ingån i "samordningen". Men en fråga. Samordning med så många myndigheter och så många tusen personer, blir inte enkelt. Vilken administration, säger jag. Eller vilken  byråkrati? God ambition, men....?

Och det är bara att gratulera Lena Ek som utsetts till ny ordförande för skogsägarna i Södra.
Tråkigt bara att Lena nu tvingas lämna vice ordförandeskapet i  riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Lena har gjort väldigt många bra saker och hade behövts där, men.....Grattis.
För övrigt var Micke, Sara, Hanna och jag på Circus Victoria i går i Hemmesta och såg både kameler, "Isbjörnar", clowner och balansartister. Roligt och gott med sockervadd...

Inga kommentarer: