lördag 9 maj 2015

Valet i Storbritannien: Överraskande, dramatiskt och kan bli avgörande för EU:s framtid efter folkomröstningen 2017.
Hur kan alla opinionsmätningar slå så fel. Jag tror att när man får frågan är man besviken  och förbannad på politikerna och nu ska jag ge dom och så... När man kommer till valurnan ångrar man sig. Det är inte så tokigt och kan man lita på löftena och de nya partierna...? Och dessutom.De får ju inga mandat i parlamentet. Så fungerar majoritetsval i enmansvalkretsar. Det första som kommer att hända är en diskussion om valsystemet och det tycker jag är bra. Ett Exempel; Ukip fick 12 procent av rösterna och får 1 mandat. SNP fick 5 procent och 56 mandat....Rättvist???

Dramatiskt och tragiskt att Libdem tappar från 57 till 8 mandat. Från att ha suttit i regering till att nästan bli utplånade. 
Det påverkar också ALDE-gruppen i EU-parlamentet som naturligtvis försvagas. Genom att Cameron fick egen majoritet med 331 ledamöter behövs inte Libdem i regeringen och ska nu arbeta i opposition med 8 mandat.

Folkomröstningen om EU-medlemskap blir nu av 2017 och minskad makt för EU är Camerons ingång. Det är bra. 
Det kravet döljer sig bakom formuleringen sedan 1957 i Romfördraget att EU strävar efter att bli en "allt fastare sammanslutning", en inriktning mot en statsbildning. Om den frågan förhandlas kan vi få ett mer demokratiskt EU, med ökad makt för medlemsländerna och minskat EU-makt. Lysande. Men krävs fördragsändring? Jag tycker man ska försöka undvika det. Men jag tycker definitivt att andra medlemsländer, som Sverige, också ska gå igenom på vilka områden man vill minska EU-makten och göra omförhandlingar. Valet i Storbritannien kan bli något positivt för hela EUropa.

För övrigt var det två bra dagar med Mälartinget i Nyköping där många nog blev varse vilken omfattande urbanisering som pågår i Mälardalsregionen. Om tio år beräknas befolkningen i Stockholms län öka med 20 procent, eller ett Göteborg och ett halvt Malmö...75-79 åringar ökar mest och vården har redan stora problem.

Inga kommentarer: