tisdag 19 maj 2015

Militär operation mot människosmugglarna: Tveksam till militär insatser som snabbt kan halka fel, men nödvändigt att göra något radikalt.
Jag är delad. Det måste göras något radikalt mot vapensmugglarna. Nu förbereds en vapeninsats från EU som ska stoppa vapensmugglarna. En sk CSDP operation, inom ramen för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik som ska möta en kris.  Insatsen ska slå sönder vapensmugglarnas "affärsmodell".

Men hur? Vad ska man göra? När ska man göra något? Och mot vilka?
De som kör båtarna? Knappast. De som ligger  bakom? Ja. Men hur får man tag i dem?  Måste i vilket fall vara FN-sanktionerat av säkerhetsrådet.Om vi börjar godkänna militära operationer i EU-regi så har vi öppnat en farlig väg.

Intressant förslag från Leif  Padgrotsky att låta arbetsgivare och butiker betala kollektivtrafiken. dn.se/debatt
I dag kostar den 13 miljarder kronor.Ca hälften betalas i landstingsskatt och den andra hälften av resenärerna. Det är dyrt att ta betalt, säger Leif Padgrotsky. 100 tunnelbanestationer och 53 pendeltågsstationer med personal nästan dygnet runt, en automatspärr kostar 250 000 kronor, Det är krångligt, jag skäms för turisterna. En arbetsgivaravgift på 0,75 procent  i Stockholm, en skatt på 4 procent på hyran på kommersiella lokaler och en mindre skattehöjning på 50 öre skulle göra resan "gratis". Nja. Kan man lägga bara en avgift på arbetsgivarna i Stockholm? Tveksamt.

Men något måste göras och Padgrotsky är på rätt spår.
För övrigt blir det nu lite inre tjänst med Boken.


Inga kommentarer: