fredag 15 maj 2015

S-företrädare vill "individualisera"föräldraförsäkringen med 8 månader till vardera föräldern.
Så borde det vara om man ska tala om jämställdhet. dn.se/debatt.
Det är ett tydliga förslag från Veronica Palm s-ordförande i Stockolm och min tidigare bänkgranne i landstinget Erika Ullberg, v ordf i länet. När  kvinnorna tar ut 76 procent och männen 24 blir det inte jämställt och kvinnorna förlorar på arbetsmarknaden och får sämre pensioner. Av försäkringens 16 månader är det enbart två som inte kan överlåtas till andra föräldern (pappamånad). En individualisering betyder att försäkringen knyts till den enskilda vårdnadshavaren.Är det två vårdnadshavare delar man alltså 50-50 där var och en själv fritt kan förfoga över 8 månader.

Visst, här finns en konflikt med valfriheten för föräldrarna men om man menar något med ökad jämställdhet så bör det ta över för att få både ett jämställd familjeliv och en jämställd arbetsmarknad.

USA ger grönt ljus åt Shell att få borra efter olja och naturgas vid Alaskas kust i Norra ishavet. Är det rätt inriktning för framtiden?
Det var den förre presidenten George W Bush som beviljade Shell licens att borra och som nu Obama får ta över. Men det strider helt mot den inriktning Obama själv argumenterat för med minskade utsläpp och stärkta miljömål. Det är helt fel väg om man ska skapa ett fossilfritt samhälle. Man förstår vidden av problemet när man hör att Shell redan satsat 7 miljarder dollar på projektet...

Men fel är det om vi vill minska fossilberoendet. 

För övrigt ska Sonja bjuda Emma på lite fika i dag på Sonjadagen och jag bjuda på en fin middag när hon kommer hem.
Inga kommentarer: