lördag 3 oktober 2015

Alliansfriheten har hållit oss utanför krig i 200 år. Låt oss fortsätta med det. Bertelmans motiv för medlemskap i Nato i dagens dn.se/debatt  är inte hållbara. Medlemskap i Nato ökar osäkerheten.
Det är inte säkerheten som stärks om vi går med i Nato, det är osäkerheten. Det är Natoförespråkarna som har bevisbördan. Varför ska vi lämna alliansfriheten när den tjänat oss så väl.  Vad menar Bertelman med att vi har en tvetydig alliansfrihet. Bertelman pratar om romantiskt Nato-motstånd. Ja, om det romantiska Nato-motståndet hållit oss utanför krig så länge får man väl nästan kalla det  romantiska motståndet som rätt realistiskt..

Centern och bondeförbundet har tillsammans med arbetarrörelsen  och civilsamhället i Sverige varit för att behålla alliansfriheten och det har hållit oss utanför krig sedan 1814.
Låt oss fortsätta med det. Nu säger Ja-sägarna att hotet mot Putin och Ryssland är så stort att vi måste gå med i Nato. Nej, det ökar bara osäkerheten. Sverige ska fullfölja den neutrala och alliansfria linje vi fört och knyta oss ännu närmare FN och satsa på medling, samtal, dialog och fredsbevarande aktioner i FN-regi. Vi ska också stärka vårt eget försvar och försvara vårt territorium. Vi ska inte gå in i någon kärnvapenallians,
Vi sa nej till  kärnvapnen redan på 60-talet. Vi ska inte backa in i framtiden.

Det breda internationella engagemanget gör att det ljusnar inför klimatmötet i Paris.
Jag var med på klimatmötet i Köpenhamn. Som ordförande för spårbilsnätverket KOMPASS hade vi utställningar,seminarier och utdelning av flygblad  i sammanträdeslokalerna. Jag deltog både som lyssnare och medverkande i mängder med arrangemang men den dåliga stämningen kändes.

Nu är 140 länder med, nu deltar påven, USA:s och Kinas presidenter, nu deltar mängder med stora företag, nu har opinionen svängt. Vi måste nå tvåprocentsmålet. Det är roligare att vara optimist och jag tror det är bättre för sakfrågan också.
För övrigt ska jag nu städa lite både inne och ute.

Inga kommentarer: