söndag 4 oktober 2015

Stefan Löfven har rätt, Visst sticker det i ögonen när tusentals svenskar "skramlar" ihop pengar, kläder och mat till utslagna flyktingar och Aleris dn.se/nyheter
tar ut 60 000 kronor i månaden för ensamkommande flyktingbarn av kommunerna. Visst, Löfven har pratat mycket om plikt och ansvar i politiken, men om det passar någonstans så är det här. Svenska folket gör en helhjärtad  insats med den ena insamlingen efter den andra. Det finns företag också som ställer upp men inte de som tar emot flyktingar som inte skramlar utan skor sig.

En annan fråga som kommer att pressa Löfven under mandatperioden är Nato. Jag hoppas regeringen står fast vid sitt tydliga nej i regeringsförklaringen.
Det är Natoförespråkarna som har bevisbördan för varför vi ska lämna en säkerhetspolitik med neutralitet och alliansfrihet som hållit oss utanför krig i 200 år. Socialdemokrater och bondeförbundare har varit de partier tillsammans med civilsamhället som stått upp för alliansfriheten under både 1800 och 1900-talen.

Kan ja-sägarna garantera att vi kommer att stå utanför krig i 200 år till om vi går med i Nato?
Det är min fråga till de som nu ivrigt föreslår Natomedlemskap. 
Det finns inget direkt hot mot Sverige i nuvarande säkerhetsläge. Putins annektering av Krim och angreppen i Ukraina är ett hot mot oss alla som vill ha fred och samarbete. Det ska inte mötas med Nato, och det är det heller ingen som föresspråkat, Men, om det skulle bli så ökar ju bara spänningarna också i länder som inte ligger i närheten men är med i Nato Det skulle bli fallet för Sverige, Vi ska inte öka spänningarna, vi ska minska dem utan att ge efter för brott mot folkrätten.
För övrigt var Sonja, jag och Micke på en gala i går i Gustavsbergsteatern för flyktingarna, En slant från oss och artister som ställer upp frivilligt gav 10 000 kronor...löjligt lite men många bäckar små.


Inga kommentarer: