söndag 11 oktober 2015

Ett fruktansvärt attentat i Turkiet och det var mot en fredsdemonstration för att protestera mot Erdogans och den turkiska regeringens krig mot kurderna.
Ett hundratal döda och över 400 sårade. Vem vill utsätta sin omgivning för något sådant? Blickarna faller på självmordsbombare fån IS. IS har blivit bombade av ryska bombplan som flugit över Turkiet.
Eftersom det var en fredlig demonstration med huvudsakligen vänsterfolk och företrädare för det kurdvänliga partiet HDP är det ju inte därifrån attentatet kommer. Vem bombar sina egna? Och vem bombar sina egna som demonstrerar för fred?

Ingen har hittills tagit på sig skulden för attentatet. IS brukar ju gärna tala om hur "starka" dom är. Kan det vara Erdogan själv eller någon honom närstående? 
Erdogan är kapabel till vad som helst för att vinna valet den 1 november, krossa HDP och ta fram en ny konstitution som ska göra honom till allsmäktig diktator. Erdogan spelar i så fall högt. Mycket högt. Om ett sådant samband skulle komma fram är han naturligtvis helt rökt, så man vill ju inte tro något sådant, även om jag inte skulle ha något emot att den mannen faller.

Det Erdogan har "vunnit" är att HDP- partiet ställt in samtliga möten inför valet och att kurderna och PKK har meddelat en ensidig eld upphör i det krig Erdogan startat mot dem. Men räcker det till seger i valet? Nej, tvärtom ,skulle jag säga om jag var väljare i Turkiet. Jag skulle i stället stödja HDP som krossades under sin egen fredsdemonstration och jag skulle ännu mer backa upp och stödja kurdernas självständighet, rätt till språk, skola, yttrandefrihet och demokrati i sitt eget land.En stor risk att detta betyder att militären åter får stort inflytande i Turkiet. Var det detta Erdogan önskade?
För övrigt ska vi snart åka in till stan och äta middag med min bror Håkan och Eva och sedan bli bjudna av dem på stadsteatern. Låter det inte trevligt?

1 kommentar:

F V sa...

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/kurdgerilla-kan-ha-begatt-krigsbrott