måndag 26 oktober 2015

PIS - Lag och rättvisas seger i Polen gör det inte lättare att lösa flyktingkrisen i EUropa. Polen får ett parti i ledningen som i mycket liknar Ungerns flyktingfientliga linje.
Det ser ut som om PIS, skulle få 39 procent av rösterna som väl räcker till för att få en politisk         majoritet i det polska parlamentet med sådär 242 av  460 mandat. Vad är Polen för land? Hur påverkar Polen EU och EUropa?

Polen har alltid varit ett gränsland i konflikter mellan öst och väst. PIS har starkast stöd i östra Polen och liberalerna med PO -medborgarplatatformen, som nu får lämna makten är starkast i väst.
Men Polen är ett stort land med 38 miljoner invånare som har stort inflytande i östra EUropa. Polacken Donald Tusk är i dag ordförande i  EUropeiska rådet och Polen har därför redan i dag stort inflytande i EU. Här kan det bli interna polska konflikter eftersom Donald Tusk av naturliga skäl med sitt uppdrag är mer EU-positiv än PIS som är ett starkt EU-skeptiskt parti, men som i morse beskrev sig som EU-realister, Ganska bra.

AKB, Anna Kinberg Batra, tar nu tag i oppositionen och lämnar Reinfeldt och Borg bakom sig. De senaste veckorna visar detta tydligt,
Intervjun med Batra i dn.se/nyheter visar det ännu tydligare, M-kongressen, den hårdare flyktingpolitiken, flyktinguppgörelsen med regeringen och dagens nya och lite överraskande besked att hon med lag - ändringar i Riksdagsordningen - till slå fast att störst block i riksdagen ska regera,

Det är ett besked att blockpolitiken  och Alliansen inte bara ska vara en överenskommelse mellan partierna utan ska ha stöd av lag. Oj, oj säger jag. Om man ska se till Centerns historia slår det hårt mot partiet och vad var det Birgitta Olsson, Fp talade om häromdagen?
För övrigt åker jag nu in till möte med styrelsen i Gustavsbergsbadet, som visar positiva besökssiffror i kvartalsrapporten.

Inga kommentarer: