söndag 27 november 2016

Castro är död och tusentals kubaner sörjer. Varför? Vad gjorde han? "Castros gärning präglades av våld, diktatur och djupaste förakt för demokrati och mänskliga rättigheter", säger dn,se/ledaren.
Det är en nästan obegriplig verklighet som nu byter ledare. Aktivister mot mänskliga rättigheter har gripits, fängslats, mördats, liksom journalister och regimkritiker som inte passat in i diktatorsbilden. Hur många hundratusen kubaner har inte gått i exil? En obegriplig verklighet,säger jag och den har pågått sedan den kubanska revolutionen 1961, i 56 år. Hur kunde det ske? Med världen som åskådare och demokratin i USA som granne. Och många har försökt stoppa diktaturen, 638 mordförsök sägs det.

Vad händer nu? Det talas om en fortsatt långsam anpassning till världen utanför, närmast efter en kinesisk modell med ekonomisk frihet men fortsatt politiskt maktmonopol.
Det betyder att kommunistpartiet ska fortsätta. Vad blir det för relation till världen och grannen USA med nyvald president.. Trump har sagt att han vill riva upp Obamas försök till normalisering av förbindelserna, men han har sagt så mycket annat som han tagit tillbaka, så ingen vet.

Och vad händer i Frankrike i dag i primärvalet? Lutar åt den stenkonservative Fillon och samarbete med Putin och al Assad i Syrien.
Hans motkandidat Alain Juppé är en mer liberalt sinnat mittenhögerpolitiker, men ser ut att vara chanslös. Och huvudvalet i maj.. Fillon mot Marine le Pen. Två ärkekoservativa Rysslandsvänner som ska visa vem som är bäst/värst. Oj, oj. Både Europa och världen darrar.

Inga kommentarer: