måndag 28 november 2016

Vi börjar med länet och ett nytt år med Nord-Sydlinjen i skärgården. Här har Gustav Hemming och landstingskanslitet förhandlat bra.
Nord-Syd linjen kommer att köra i sommar igen och med större fartyg och med servering ombord. Viktigt att Sandhamn nu angörs. Det kommer att öka resintresset och stärka inriktningen mot en permanent Nord-Syd linje i skärgården när försöksåren ska utvärderas.

Nu blir det franska valet och jag ära inte glad åt Fillons seger i primärvalet som är emot hbtq-personer och samkönade äktenskap och en stor Rysslandskramare som vill eränna annekteringen av Krim
Det ser ut att bli en en förkrossande seger när 95 procent hade räknats med 67 för Fillon mot 33 för Juppé. Närmandet till Ryssland kommer att vända upp och ner på världspolitiken när också Trump har samma inställning.  Sanktionerna mot Ryssland ska också avvecklas. Det kan ge Putin raksträckor i politiken om Ukraina, Syrien, al- Assad och skapa stor osäkerhet i både EU-samarbetet och världspolitiken.

Sannolikt blir Nationella frontens Marine Le Pen huvudmotståndare i april-maj och då får Frankrike två Rysslandskramare att välja på.
Le Pen vill lämna euron och EU och Fillon vill minska EU-kommissionens makt.  Nu ser vi det som vi konstruktiva EU-kritiker varnat för att hela samarbetat kan falla samman och det är statsbyggarnas och federalisternas fel. Lägg till detta Brexit och hela Europasamarbetet kan spricka, också de goda, positiva och nödvändiga samarbetsområdena.


Inga kommentarer: