onsdag 9 november 2016

Sitter uppe framför TV:n på natten den 8/9 november. Allt talar för Clinton, säger media, kommentatorer och partifolk. Det är 88 procent troligt att Clinton vinner, låter det. Så kommer Florida och efter lång genomräkning vinner Trump. Det behöver han för att ha någon chans att vara med i  fighten. Men han tar den och vinner i ”säkra” Clintondelstater som Ohio, North Carolina, Iowa, Pennsylvania. När detta skrivs är de detaljerade elektorsrösterna inte klara men Trump var först över 270 elektorsröster som är avgörande för seger. 


Efter en natt med valvaka får man uppleva ett tragiskt haveri med Trump som USA:s president.

En amerikansk revolution av vita lågavlönade män ur under- och medelklasserna. Media förklarar det med de ökande klassklyftiorna i USA och kritiken mot "Etablissemanget" i Washington. Vad gör nu Trump med muren mot Mexico, upphävandet av handelsavtalen och stoppet av klimatavtalet i Paris? Världen bävar. Övertrump blev till valtriumf.

Clinton gick hem på valnatten utan att hålla något tal.
Det förvånade många som såg det som mycket oproffsigt att inte förloraren gratulerade segraren.
Senare ringde Clinton på telefon till Donald Trump och gratulerade honom till segern och erkände sig själv besegrad.

Nu, kommer massor med frågor.
Hur kommer det republikanska partiet att hantera att en person som de inte ville ha som kandidat hu blivit amerikansk president? Vad händer i demokraterna efter detta oerhört negativa nederlag?Inga kommentarer: