torsdag 24 november 2016

Kritiken mot den hårdare flyktingpolitiken kvarstår ett år efter sedan den infördes. Tillfälliga uppehållstillstånd skapar mest osäkerhet när man inte vet hur framtiden ser ut.
Jag har alltid haft stort förtroende för  Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och det har jag nu också,när hon står fast vid sin kritik mot de hårdare flyktingreglerna. Tillfälliga uppehållstillstånd, kan förstås när det kommer många, men de skapar stor osäkerhet för framtiden.

Viktigast är kanske ändå att anhöriginvandringen är generös och att barn kan återförenas med sina föräldrar, som Centern står för. Här vore det bra med en blocköverskridande uppgörelse så att man vet vad som gäller vid ett maktskifte.

Mycket bra av Centern och smart, att stanna kvar och förhandla med regeringen om regionfrågan. Nu kan vi få igenom satsningar på decentralisering, landsbygd, utbildning, jobb naturvård och utflyttning av myndigheter i regioner och kommuner.
Det var ett strategiskt viktigt drag av Centern och Anders W Jonsson. Det är bara att läsa dn.se/nyheter så förstår man. Partiet lämnar in en kravlista, skriver Dn på "klassisk C-politik" där mer makt flyttas från huvudstaden till regionerna. Och det är precis rätt läge. Om regeringen ska få igenom någon reform på området krävs en uppgörelse med Centern och det säger civilminister Ardalan Shekarabi också. "Vi är i en avgörande fas", säger han och vi vill komma vidare. Tala om bra förhandlingsläge.

Bäst av allt är att den jättestora Norrlandsregionen skrotas där inte minst Centern i Jämtland/Härjedalen kan ta åt sig en stor del av äran.
De två regionerna Västra Götaland och Svealand ser det ut att finnas stöd för och då är det bara att köra från 2019.
Det blir bra sakförslag, inte minst för sjukvården och infrastrukturen. Segraren är stärkt demokrati, ökad närhet och utvecklad landsbygd. Centerpartiet om man vill j¨ha det i ett ord.

Inga kommentarer: