tisdag 8 november 2016

Jag tror att Clinton vinner med 3-4 procent i mätningar och ännu tydligare när det gäller elektorsröster. Trump har fått stort mediautrymme men får inte lika stor röstutrymme.
Ungefär så ser jag på presidentvalet i natt(svensk tid). Trumps otroliga mängder av övertrump, ursäkta övertramp kommer att vara en belastning när väljarna står där i vallokalen och till slut ställer frågan till sig själv. Trump är en farlig person.

Om han menar allvar med alla uttalanden och förslag
om murar, kasta ut folk, etnisk rensning, funktionshindrade, muslimer, kvinnor, skrotade frihandelsavtal, och att bara försvara Amerika så blir det kaos. Och gör han inte det han sagt att han ska göra får han hela sin väljarskara emot sig och då kan både han och hans väljare bli våldsamma.

Fick tillfälle att lyssna på Reepalus presskonferens i dag om vinstutredningen. Måste säga att han har utrett ordentligt med mycket bakgrund, fakta, siffror och analyser, Men 7 % vinsttak?
Han ska ha heder för en gedigen utredning och mycket är bra och politisk dynamit. Jämförelserna med de andra nordiska länderna och EU är ett exempel där det inte finns något land som har samma, eller ens ett liknande vinstsystem i välfärden som Sverige. Valfrihet och privata välfärdsföretag finns det gott om. Men vinster har man inte och reglerna är mycket hårda för de privata företagen.

Den intressanta frågan är förutom sakfrågan, den politiska. Alliansen skriver i dag på dn.se/debatt att man vill ha en blocköverskridande uppgörelse men vinsttak är omöjligt.
Och blir det inget vinsttak eller stopp för vinster överhuvudtaget som Vänstern vill då förlorar den rödgröna regeringen vänstern som samarbetspartner i budgeten t,ex. Då kan Sd och oppositionen göra upp och fälla regeringen. En uppgörelse med bara kvalitetskrav blir otroligt byråkratisk, säger Reepalu. Jaa, han är ju S-politiker. Ingen uppgörelse - och frågan blir kvar över valet.

Inga kommentarer: