torsdag 10 november 2016

Trump, en oväntad seger i presidentvalet, men visst fanns det orosmolm, Här kommer ett antal,ord som väl  beskriver valet och vad som nu är att vänta.

1.Vad avgjorde valet, vad var det som var orsak till segern, vad tyckte väljarna, eller kände väljarna? Rädsla, ilska, svikna, missnöjda, oroliga, glömda, gör något, förändra, vad som helst.
Jag har följt valdebatten, i svenska och amerikanska media. Ilska, rädsla, missnöjd, känner mig sviken, det är vad många visar när de motiverar hur de röstade, Svikna av etablissemanget, glömda, rädda för jobben, ilskna och missnöjda för att inget händer, eller ingen gör något. Förändra, vad som helst bara något händer. Ungefär så har det låtit. Motiv nog för många att rösta på något nytt. Vad som helst?

2. Vad får vi när vad som helst blev Donald Trump.
Vi får populism, korta snabba besked och förslag, rasism, nationalism.
Bort med de som inte hör hit, de som inte hör till oss. Släng ut dom, stoppa dom, dom förstör, försvårar, våldtar och tar våra jobb.

3. Vad kommer nu. Vilka ord dominerar framtiden.
Oförutsägbar, farlig, auktoritär, vet bäst, hot, hets hat och osäkerhet.
Hela Trump är oförutsägbar. Han skryter med det själv. Han kan göra vad som helst, ogenomtänkt, kan bli farligt för personer, för landet. Jag vet vad jag vill, vet bäst alltså, auktoritär mot omgivningen. Trump använder hot, hets och hat, det är den del av personligheten. Vad får vi egentligen? Vad av allt han sagt gör han? Vad gör han inte? Allt blir osäkert, både för personer, för landet och för omvälden.

4. Hur är han? Vem är han. Snabba beslut, så här gör vi, lyssna nu, håll käften. Men, okvalificerad, okunnig, oerfaren, antidemokratisk. Det kan bli dåliga beslut, dyrt, odemokratiskt,

5.Vad vill han? Murar, sköt er själva, Amerika först, inåt, stoppa handelsavtalen. Det späder på riskerna. Kan bli direkt farligt både för personer och omvärld.

6. Vad vill han inte? Inte ett ord om kultur, t,ex  eller forskning och utveckling.
Han vill, eller kan inte vänta, Det ska göras nu, av mig. Miljö, klimat finns inte, omsorg, omtanke hörs inte.
För övrigt går det att säga mycket mer, men det räcker så här. Det här får vi.


Inga kommentarer: