lördag 12 november 2016

Två viktiga frågor efter Trump-segern
1. Kalifornien kan bryta sig ut ur USA och bilda en egen stat. Vreden är stor mot Trump som president.
Jag trodde inte jag skulle få vara med om något sådant men nu  diskuteras det på fullt allvar. Kalifornien är en av de starkaste demokratistaterna i USA, Upplopp pågår och starka demonstrationer mot Trump. En rörelse finns för självständighet, en "Calexit" där Kalifornien bryter sig ut ur USA. En folkomröstning planerar hållas 2019. Oj, säger man. Det kan bli  något verkligt stort, världens sjätte största ekonomi, större än både Frankrike och Indien-USA splittras upp!

2. Den andra frågan är vad som händer i Europa. Nu diskuteras redan ett stärkt EU-samarbete och främst inom försvarsområdet.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen kräver nu ett stärkt försvarssamarbete i EU. EU-kommissionens ordförande, den starka federalisten Jean- Claude säger samma sak. Ingen nämnder ordet EU-armé för det vet man väcker kritik, men det är det man talar om. Allvarligt, mycket allvarligt.

Och Mp talar om grönt samarbete med Centern och Liberalerna
Det ska handla om skatteväxling. Mp öppnar också för en bredare majoritetsregering efter valet 2018.
En skatteväxling har vi drivit länge och också genomfört. Mp vill göra upp med C och L under mandatperioden och så vill man ha med  C och L i en regering efter mandatperioden. Visst, diskussioner ok, men...Löfven, Sjöstedt...spricker regeringen? Motiv för att komma igen och komma över 4 procent i valet.

För övrigt var jag på en fantastisk tillställning i går under jord där arbetet med Citybanan presenterades, som ska underlätta för pendeltågtsrafiken i och genom Stockholm. Utmärkt, och banan öppnar den 10 juni nästa år.

Inga kommentarer: