fredag 15 januari 2010

Calmfors: Sverige bör iföra euron
Det verkar nästan tajmat. Häromdagen skrev tre riksdagsföreträdare för Alliansen att vi måste få igång debatten om euron. Om man vill ha igång den så måste man ju mena att det är något fel med kronan, dvs att vi ska ha något annat än i dag, dvs kronan skall ersättas med euron. Så i dag skriver ekonomigurun Lars Calmfors, med ett tidigare förflutet som ordförande i den sk Calmforsutredningen om EMU i mitten av 90-talet, att "Sverige bör införa euron".
Argumentet är inte att den är bra för Sverige utan att det är bra att vara med i europasamarbetet och bidrar till integrationen i Europa. Vi får kanske rent av offra någonting som är bra för Sverige för att delta i europaintegrationen, blir ju slutsatsen. Någon sorts övergripande värde om EU-solidarietet alltså, eller?

Reinfeldt: Lär läxan av Köpenhamn
En alldeles riktig slutsats av Reinfeldt efter Köpenhamnmötet. EU borde ta ett initiativ till nystart direkt med de 16 stora utsläppsländerna. Då når världen 90 procent av utsläppen. Det förslaget överlämnade han till EU:s nye ordförande Herman Van Rompuy i Stockholm. Bra. Kör igång.

Gahrton om vargen
Gahrton skriver i SvD att varghatarna skämmer ut oss jägare. Det ligger det en hel del i. Den stora "tysta jägarmajoriteten" måste höja rösten så att inte stads- och landsbygdsbedolkningen tror att alla jägare "betraktar naturen som sitt privata slakhus".
En lite ny och riktig vinkling på vargdebatten. Debatten har för mycket präglats av ytterligheterna som varghatande jägare och okunniga vargkramare. Jakt behövs av kunniga och omdömesgilla jägare och vargstammen får gärna öka.

För övrigt har jag just kört ett skidpass igen runt Hemmestas fält och skogar. Härligt, och nu bara 3 grader kallt.

Inga kommentarer: