onsdag 13 januari 2010

EU-utfrågningen av Rumania Jeleva skapar problem för Barroso
Det gick precis som man kunde vänta med EU-utfrågningen av R Jeleva med tillägget att det kom fram nya frågor om ett delägarskap i ett konsultbolag. Utfrågningen avbröts och slutade i kaos. Affärerna skall nu granskas av de politiska gruppledarna.
Det är omöjligt med en ledamot i kommissionen som fått sådana anklagelser emot sig. Rätt eller fel. Barroso har inget val. Jag minns utfrågningarna av kommissionsordföranden J Santer 1999. Han valde att låta hela kommissionen avgå. Barroso bör meddela att han byter ut Jeleva så fort som möjligt. Det kommer minst en utfrågning till som kan sluta på samma sätt - med Rumäniens föreslagne kommissionär.

Öppen rasism i Italien
Samtidigt med EU-utfrågningarna blottas den öppna rasismen i staden Rosarno i syditalien. Fattiga invandrare från bl a Togo som försörjer sig som apelsinplockare har attackerats av den lika fattiga civilbefolkningen. Migration, invandring, asyl, alla människors lika värde är något som vår nye kommissionär Cecilia Malmström omedelbart får ta tag i. Också hon skall naturligtvis utfrågas av EU-parlamentet innan hon godkänns, vilket för henne bara blir en trevlig återkomst.

Lena Ek som EU-kommissionär kunde varit en möjlighet
om man skall tro Herman Meltzer från ekot i morse. Centerns partiledare Maud Olofsson fick enligt honom en förfrågan av Fredrik Reinfeldt, som näst största Alliansparti i valet 2006, om att föreslå en kommissionär från centern, vilket centerledaren avböjde. Rätt eller fel. Det hade naturligtvis varit fantastiskt roligt med Lena Ek i den rollen. Positivt för centern och en unik möjlighet att påverka EU-arbetet infrån.

För övrigt lyser tallarna vita från köksfönstret och fåglarna jagar runt och äter mina kökssmulor som jag lägger ut om morgnarna.

Inga kommentarer: