söndag 31 januari 2010

Spelet bakom fiaskot i Köpenhamn
Skriver DN om en dubbelsidig rubrik i dagens tidning. Det var ett misslyckande och ett misslyckande skall kallas ett misslyckande, sa Carl Bildt en gång...i en annan fråga. Jag var där på Bella Center och informerade om modern miljövänlig transportteknik, som spårbilar. Jag var en bit ifrån förhandlingarnas centrum men besökte flera delegationer, talade med enskilda regeringsföreträdare, parlamentariker, forskare och journalister. Jag fick tidigt höra att Kina var boven, att Danmark klantade sig i förhandlingarna att Sverige kunde varit tuffare, att Obama kom för sent , men verkligen försökte....

Nu är det historia.
Nu behövs nya grepp. Bilaterala och multilaterala förhandlingar i dialoger på två personer och uppåt med de 15-20 mest inflytelserika länderna, USA, Kina, Indien, Ryssland, Brasilien, Sydafrika, EU med främst Tyskland, England, Frankrike och företrädare för de
länder som främst hotas som kustländer och öar som Maldiverna.
USA, EU, Ryssland och de mest hotade utvecklingsländerna måste först enas för att rå på Kina, Indien och Brasilien. I Mexico måste det handla om siffror, årtal, procent och löften. Allt annat är ett nytt misslyckande.

En nationell värdegrnd för äldreomsorgen
Kristdemokraterna har kommunkongress. Centern har sin nästa helg i Göteborg. Kristdemokraterna vill ha en värdegrund för äldreomsorgen med "värdigt liv" och "välbefinnande". Inget fel i det. Utmärkt till och med. Men det måste vara tydligare om maten, vårdkvaliteten, hygienen, att få gå ut, kompetens och kunskap hos personalen.
Det är inget som i detalj går att styra från Rosenbad. Det är främst kommunernas ansvar och skall skötas där, men gärna med en nationell support.
Rätten att välja både vem som skall sköta mig, när,var och hur mycket är helt avgörande. Lov-Lagen kan bli vägen in -lagen om valfrihet.

För övrigt har det blivit en ny sportsöndag med den vanliga skivstångsträningen i vinterlandet, 6-7 km skidor och tennis med Micke.. men det var inte världsklass i dag.

Inga kommentarer: