onsdag 20 januari 2010

Valrörelsen har börjat ia riksdagen
Så har då valrörelsen börjat med årets första riksdagsdebatt. har hört med ett halvt öra och tycker att Fredrik Reinfelft hade en utmärkt första replik på Mona Sahlins inledningsanförande, om skattehöjningar, mycket prat om jobb, men ingen tydlig politik. Maud Olofsson började bra med klimat och miljö, jobb och att (s) höjer arbetsgivaravgiften för unga, en ren straffbeskattning av ungdomar. Mona Sahlins replik handlade mycket om "Mauds månande om skattebetalarnas pengar". Det är väl inget att kritisera. Det är väl bra.

Rätt i sak men oppopsitionen vinner poäng på känslan
Alliansens inriktning på politiken är rätt i sak, men det är något som brister i känslan. Att måna och sjuka, pensionärer och arbetslösa är en tacksam uppläggning för oppositionen. Därför måste regeringen tydligt bemöta och slå sönder det vackra pratet. Dels genom att själv lägga in mer känsla dels genom att ta fram fyra Högforspaket inom fyra politikområden under våren och ställa konkreta frågor till oppositionen.

Cecilia Malmström - en värdig Sverigerepresentant i EU-kommissionen
Det var väl ingen sensation att Cecilia M skulle göra bra ifrån sig under tretimmarsutfrågningen i EU-parlamentet i går. Hon kan sina områden, hon kan EU-logistiken, hon kan tala med folk på deras eget språk. Hon var också tydlig att EU måste tillåta laglig arbetskraftsinvandring, både för att minska asylproblemet och för att få in "nytt folk" i Europa. Den gemensamma asyl- och visumpolitiken med överstatliga EU-regler tror jag däremot är mycket riksfylld. Det kan blir enighet om hårdare asylregler, kontroll och krav på Frontex där Fästning Europa kan bli slutsatsen. För Sverige kommer det i alla händelser att bli hårdare regler än vi har i dag. Vill vi det?

För övrigt tycker jag att partiledningen skall vara lite mer lyhörd mot medlemmar, kretsar och avdelningar och kalla in en extrastämma där vi får samla oss med gemensamma tag inför valrörelsen.

Inga kommentarer: