måndag 11 januari 2010

Kroatien kan bana väg för balkan
Valet av Ivo Josipovic kan bana väg för Kroatien och övriga Balkan in i EU. Krigen på Balkan efter Jugoslaviens sammanbrott i början på 90-talet var sådant som inte skulle hända mer i Europa efter andra världskriget...men som ändå har skett. En lågmäld men energiskt professor i juridik borde kunna komma tillrätta med korruption och organiserad brottslighet som är Kroatiens största problem. Han är dessutom expert på krigsförbrytartribunalen i Haag och kan bidra till att gamla krigsförbrytare rannsakas och döms.

Serbien nästa och Turkiet, Ukraina, Vitryssland och Georgien...
En sak i taget men utvidgningsprocessen i EU blir viktig, och särskilt då i länder där krig eller allvarliga kriser förevarit. Serbien står närmast i tur efter Kroatien. Viseringsfriheten in i EU är en öppning som visar att något nytt har hänt på vägen mot fred och samarbete i stället för krig och konflikter. Också i Serbien är korruption och organiserad maffiabrottslighet ofta med kopplingar till gamla krigs"veteraner" det allvarligaste problemet.
Att stärka samarbetet med Ukraina, Vitryssland och Georgien blir nästa pilsner. Det är mycket bättre att dessa länder deltar i EU-samarbetet än går med i Nato, vilket blir fel väg och onödigt provocerande mot Ryssland.
Ju fler självständiga länder vi får med i Europasamarabetet desto svårare blir det att göra EU till en statsbyggnad.

För övrigt känns det i dag som det nya året börjar på riktigt...

Inga kommentarer: