tisdag 21 augusti 2012

Bra med färre och effektivare AP-fonder, men se upp för "löntagarfonder" och politisk påverkan
Utredningen med det fruktansvärda namnet buffertkapitalutredningen har nu kommit med förslag om AP-fonderna. Dagens fem fonder ska avvecklas till tre med med egna styrelser under en ny myndighet pensionsreservstyrelsen (kan man inte hitta på något sexigare) som ska ha hand om administration och förvaltning. Det blir ett tydligare huvudmannaskap. Bra att man stärker hur pengarna placeras utifrån etik o moral, miljö, energi, klimat och internationellt ansvar. Alternativförslaget med en fond bör man skrota. Assar Lindbeck har väl belyst riskerna med "löntagarfonder" och politisk påverkan.

Se till att förslaget blir verklighet före valet och tala om att det betyder högre pensioner, bättre insyn och att vi blir av med pensionsstyrelser med höga förvaltningskostnader, arvoden och bonusar .

Höjd åldersgräns utreds för pensioner
Det är helt onödigt. Med mitt förslag om livsbalans ska vi människor ha frihet att själva välja hur mycket och hur lite vi vill arbeta under olika skeenden i livet och dit hör också självklart rätten att bestämma när vi vill gå i pension. Vid 50 eller 100... det ska vi bestämma själva.

Göran Hägglund nobbar gemensamt idéprogram från Moderaterna
som Fredrik Reinfeldt föreslog häromdagen när han till slut svarade ja på Annie Lööfs inbjudan på en "nystart" för Alliansen. Det gör han rätt i. Förslagen om gemensamt valmanifest, valkommitte och idéprogram såg närmast ut som en partisammanslagning och en evig blockpolitik. Det vill vi inte ha.

För övrigt far jag nu till Göteborg i morgon bitti och diskuterar ett mycket inressant förslag om spårbilar på Chalmers.

Inga kommentarer: