tisdag 14 augusti 2012

Slutsatsen av Breivikkommissionen: Hur ser säkerheten ut i Sverige?
Det är en total sågning av hela polis- och säkerhetsapparaten. Det är slutsatserna i 22 juli-kommissionens rapport om Breivikdåden. En 500 sidor lång rapport med uppgift att svara på frågan hur kunde detta hända?. Svaret: Säkerhetspolisen struntade i tips om att Breivik köpt kemikalier till bomber. Avstängningen av biltrafiken utanför regeringsbyggnaden gjordes för sent. I 21 minuter låg tips om Breiviks bilnummer på ett polisbord efter sprängningarna. Rikslarm gick ut efter en timme. Usel båtkunskap försenade polisen till Utöya 15 minuter.
Jag är ansvarig för allt som fungerade och icke fungerade, säger Jens Stoltenberg som fick så mycket beröm för sin insats när terrordåden begicks. Ja, han är ytterst ansvarig och sedan...?

Man tror inte det är sant
och den fråga som ställs är: hur ser säkerheten ut i Sverige?  Vilken kontroll har regeringen och Fredrik Reinfeldt. En omedelbar åtgärd efter den norska rapporten vore att kalla in polis- och säkerhetstjänst för att besvara frågan i Sverige. Har vi en fullgod säkerhet?

Saudiarabien är en diktatur
De fyra orden tar fyra sekunder att svara på. Och det är allt som behöver sägas när en minister, som förssvarsminister Carin Enström får frågan. Svenska ministrar får inte göra fler sådana misstag. Det är pinsamt och jag skäms.

För övrigt var Emma här hela dagen i går och vi badade, målade, plockade vinbär och krusbär och åt pizza på Hemmesta Lillkrog.

Inga kommentarer: