söndag 5 augusti 2012


Nationella fronten, Sannfinländarna, Frihetspartiet, Sverigedemokraterna - har tagit över EU-kritiken blandat med främlingsfientlighet

Det är en tragisk utveckling vi ser pågå. Särskilt vi EU-kritiker eller EU-demokrater som är för ett starkt Europasmarbete men mot en framväxande EU-stat. Nu har hela frågan i ett europeiskt perspektiv tagits över av EU-motståndare och främlingsfientliga och rasistiska krafter. Det är en av anledningarna till att jag själv har känt stor olust att den gruppen tagit över en sund EU-kritik utifrån en demokratisk utgångspunkt.

Sannfinländarna och Timo Soini är nu uppe i 17,5 procent.

Nationella fronten ligger i samma storleksordning i Frankrike, Frihetspartiet i Nederländerna med Geert Wildersrs går nu ut med EU-kritiska websidor som attraherara 10 000-tals väljare. San nfinnländarna har tjänat 10-tals procent på Finland, euron och eurokrisen.

En anledning är att de demokratiska partierna i Europa, inklusive centerpartiet inte har insett den djupa och naturligt, demokratiska EU-kritik som finns i många länder.

Sjöfyllerilagen - ett juridiskt och demokratiskt haveri

I dag skriver ett antal skådespelare och företrädare för frititsbåtorganisationerna många kloka saker om den havererade sjöfyllerilagen med 0,2 promillekrav på sjön. Det leder fel. Några exempel. Det som rapporterats är antalet fyllerier, inte olyckor på sjön. Det är fel att hävda att det är lika stor risk att framföra fritidsbåtar som bilar. Bilar kör mycket närmare varandra, har mycket högre hastigheter och har svårare att väja på en väg. En lag som inte har allmänhetens förtroende leder fel och undergräver hela rättssystemet. Sverige är veterligt det enda land i världen med 0,2 peomillegräns för fritidsbåtar. Tänk om och gör om.

Och det är bara att gratulera Andy Murray till tennisguldet i OS. Han sopade banan med Roger Federer alldeles nyss.

För övrigt beklagar jag att fullmäktigeledamoten Ingalill Landqvist Westh (S) avlidit i Värmdö och nu också fullmäktiges tidigare ordförande Per Naess (M). Stort tack för era insatser och många timmars ideellt arbete för ett bättre samhälle.


Inga kommentarer: