onsdag 23 april 2014

Bra satsning på försvaret från regeringen, men inte så snyggt mitt under försvarsbredningens arbete. Men i detta läge med Ukraina och...
opinionsläget för regeringen och Alliansen är det förståeligt. Försvarsberedningens rapport kommer om tre veckor och den föregrips nu av regeringen med förslaget om stegvis ökade satsningar till 5.4 miljarder 2024. Det kan tyckas långt fram i tiden och ofarligt när man inte mer precist informerar om finansieringen.Men det är rejäla satsningar på u-båtar, nya Jas-plan, fler övningar, ökad luftvärn och ökad närvaro på Gotland. Bra.

Och S gick samtidigt ut och vill skjuta till 400 miljoner i vårmotionen till försvaret av svenskt territorium redan från juli i år.
S tar pengarna från anslaget för internationella insatser. Lite vågat också ur ett solidaritetsperspektiv, men även det förståeligt. Peter Hultqvist, (S), ordföranden i försvarsutskottet är en realpolitiker.

Bra att försvarsförmågan återupprättas utan att det talas om Nato.

Utmärkt artikel av Anders Wijkman svd.se/brannpunkt om Nej till skiffergas i Europa.
Ukrainakrisen har mycket handlat om beroendet av rysk gas. 21 EU-länder får gas från Ryssland. Polen, Storbritannien och några länder till börjar nu diskutera skiffergas som alternativ för att bryta Ryssberoendet. Nej, vi ska verkligen inte tillbaka till fossilenergi. Fortsätt den lyckade satsningen på sol och vind. Regeringen måste snabbt ge besked och avvisa skiffergasen.
För övrigt ska jag  nu läsa lite kf-handlingar till i kväll, men innan dess ska vi gå på simskola med Emma, Sara och Hanna på Gustavsbergsbadet.

Inga kommentarer: